Franse Passie, het Requiem van Fauré in perspectief

za. 25 nov. 2017 Dorpskerk Abcoude 20.15 uur
zo. 26 nov. 2017 Dominicuskerk Amsterdam 15.45 uur

De Amsterdamse Cantorij o.l.v. Felix van den Hombergh

Kamerorkest Club Classique

Benjamin Wagemakers – jongenssopraan
Jan Willem Baljet – bariton

Francis Poulenc – Quatre motets pour un temps de pénitence
Olivier Messiaen – O sacrum convivium
Thierry Machuel – Psaume 50
Gabriel Faure – Requiem
Fauré over zijn Requiem: “Ik heb het nergens voor gecomponeerd … gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!”
Fauré had geen bombastische dodenmis voor ogen toen hij zijn Requiem schreef. Hij beschouwde het eerder als ‘slaapliedje’. “Zo zie ik de dood, als een blijde overlevering en een streven naar de blijdschap hierboven.” Deze woorden indachtig brengt de Amsterdamse Cantorij een authentieke, intieme uitvoering van het Requiem van Fauré, zoals dit monumentale muziekstuk op 16 januari 1888 in ‘zijn’ Madeleinekerk in Parijs zal hebben geklonken.
Voorafgaand zingen we een drietal a-capella werken van religieus geïnspireerde Franse componisten na Fauré: het speelse Quatre motets pour un temps de pénitence van Poulenc, waarin Franse renaissance, gregoriaanse muziek en jazz samenkomen; O sacrum convivium van Olivier Messiaen, een contemplatieve aanklacht tegen de melodieuze lichtvoetigheid van Poulenc en zijn Groupe des Six; en tot slot het fugatische Psaume 50 van de spraakmakende, nog levende componist Thierry Machuel. Deze stukken over lijden en dood ademen, net als het Requiem, alle een sfeer van hoop en bevrijding. Noem het, paradoxaal genoeg, joie de vivre.

Programmaboekje:
Amsterdamse Cantorij – Franse Passie – Programmaboekje

Locaties:
za. 25 nov. 2017 Dorpskerk, Kerkplein 45, 1391 GK Abcoude
zo. 26 nov. 2017 Dominicuskerk, Spuistraat 12, 1012 TS Amsterdam

Toegang:
Donateurs, Voorverkoop, reductie (cjp, 65plus, stadspas): € 17,50
Volle prijs en prijs bij de kassa: € 22,50

Eerdere concerten

Producties afgelopen jaren

De Amsterdamse Cantorij heeft een rijke historie. Om een idee te geven van de diversiteit van de concerten: klik hier voor een overzicht van de producties van de afgelopen jaren, zoals die steeds – met de posters en informatie over de concerten – op de website van de Amsterdamse Cantorij hebben gestaan.

Geluidsfragmenten en foto’s

Klik bij de sidebar rechts onder Ga naar op Multimedia, om geluidsfragmenten te horen en foto’s te zien.
Of klik hier.