Felix van den Hombergh

Felix van den Hombergh (1966) is sinds 2002 dirigent van de Amsterdamse Cantorij. Hij groeide op met musiceren: viool, piano en zingen in het koor van de kathedraal van Haarlem. Op het conservatorium studeerde hij fagot bij Johan Steinmann in Den Haag en koordirectie bij Barend Schuurman in Rotterdam.

Zijn huidige werkzaamheden omvatten – naast de Amsterdamse Cantorij – kamerkoor Doulce Memoire in Haarlem, Coro Encanto in Amsterdam, het Haarlemse Projectkoor 023 en Koor Fenix in Amsterdam. Verder dirigeert hij op projectbasis diverse gezelschappen, zoals Vocaal Ensemble TIEN. Ook is hij zelf als zanger actief in het ensemble QYtet, dat zich vooral richt op oude muziek en traditionele polyfonie.

Het repertoire van Felix van den Hombergh strekt zich uit van de vroege renaissance tot hedendaagse composities en van de grote bekende werken – zoals de passies van Bach, de Mariavespers van Monteverdi en het Requiem van Mozart – tot de minder gangbare. Hij heeft daarbij een grote interesse voor repertoire uit streken zoals Georgië, Armenië en Litouwen.

 
 
 

Naast zijn werk als dirigent schrijft Felix ook composities voor koor en eventuele instrumentale begeleiding. Then Shall You Truly Dance, gecomponeerd voor het jubileum van de Amsterdamse Cantorij, ging in 2009 met blazers van het Koninklijk Concertgebouworkest in première.

Heb je een vraag voor Felix?
Mail naar info@amsterdamsecantorij.nl

Eerdere dirigenten

Louis Mol, oprichter van de Amsterdamse Cantorij, leidde het koor tot zijn overlijden in 1980. Barend Schuurman was dirigent van 1981 tot 1986. Incidenteel stond het koor onder leiding van andere dirigenten, zoals Ton Koopman, Simon C. Jansen en Jan Pasveer. Frank Hameleers dirigeerde de Amsterdamse Cantorij van 1987 tot 2002. Daarna nam Felix van den Hombergh het stokje over.